Бучанський Форум: «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція»

Значок календар
12.5.2023

5 грудня 2023 року відбувся Бучанський Форум: «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція». Учасники обговорили стан та пріоритети реформи децентралізації, роль місцевого самоврядування в процесі євроінтеграції, шляхи до відбудови сильних територіальних громад та відновлення місцевого самоврядування в повоєнний період.

Захід організував Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», Проєкту USAID («ГОВЕРЛА»), Програми «U-LEAD з Європою» та Швейцарсько-українського Проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Спікери неодноразово наголошували на успішності реформи децентралізації, саме вона сприяла підвищенню стійкості і спротиву громад в умовах широкомасштабної російської агресії, адже саме завдяки децентралізації вони отримали більше повноважень та ресурсів і змогли реалізовувати нові для них функції, наприклад, із підтримки ЗСУ та внутрішньо переміщених осіб тощо.

Водночас під час Форуму учасники піднімали питання, які вимагають законодавчого вдосконалення. Зокрема це стосується адміністративно-територіального устрою, розподілу повноважень та ресурсів місцевого самоврядування, статусу та відповідальності місцевих виборних представників, органів самоорганізації населення, а також підготовки до впровадження нового закону про службу в органах місцевого самоврядування тощо. Окремо було наголошено на необхідності прийняття законопроєкту про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні (реєстр. № 4298).

Останні новини

Всі новини