Нові сенси і бачення розвитку громад Запорізького регіону, постраждалих від війни: Відбувся Регіональний форум

Значок календар
6.27.2024

27 червня 2024 року у Запоріжжі у змішаному форматі відбувся Регіональний форум: «Нові сенси і бачення розвитку громад Запорізького регіону, які постраждали від російської військової агресії». Захід організований Запорізькою обласною військовою адміністрацією та Центром якості місцевого самоврядування за підтримки Проекту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» (DG East).

Участь у Форумі взяли представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Запорізької ОВА, експерти Центру якості місцевого самоврядування, представники територіальних громад Запорізької області.

Учасників форуму привітали:

Захід проведений з метою формування платформи для обговорення пріоритетів відновлення, нового бачення розвитку громад, презентації проектів та сприяння взаємодії органів місцевого самоврядування, органів державної влади, міжнародних інституцій, донорських організацій у сфері відновлення та розвитку територіальних громад Запорізького регіону.

Очільники територіальних громад, представники яких пройшли теоретичне та практичне навчання за програмою Центру якості місцевого самоврядування з підготовки фахівців з відновлення, презентували напрацьовані проекти відновлення з містобудівними рішеннями. Це проекти соціальної та критичної інфраструктури, житло, виробництво, транспорт. Громади визначали території для розроблення навчальних проєктів відновлення, формували концепції та технічне завдання, опрацьовували спільно з експертами Центру якості МС. Як результат – сформовано  ідеї проєктів, які презентують різні стадії відбудови та розвитку території регіону після Перемоги.

Для презентації інвестиційного потенціалу відібрано проєкти:

  1. Гуляйпільська громада — Завод з переробки та сортування будівельного сміття (Презентація)
  2. Комиш-Зорянська громада – Облаштування центральної площі громади (Презентація)
  3. Оріхівська громада — Будівництво модульного заводу з переробки будівельного сміття (Презентація)
  4. Кам'янсько-Дніпровська громада — Паркова зона (на території парку Перемоги) м. Кам'янка (Презентація)
  5. Андрівська громада — Етно-культурний центр болгар Таврії в Андрівці (Презентація)
  6. Михайлівська селищна громада — Центральні водопровідні мережі (Презентація)
  7. Вільнянська міська громада — Побудова інклюзивно-реабілітаційного центру з басейном (Презентація)
  8. Василівська міська громада — Реконструкція очисних споруд, будівництво та реконструкція КУ "Кам'янська гімназія" ВРР ЗО, реконструкція спортивного об'єкту ДЮСШ "Таврія" (Презентація)
  9. Енергодарська громада — Проєкт відновлення об’єктів критичної інфраструктури ІІІ категорії. Полігон ТБО. Об’єднані очисні споруди в м. Енергодарі (Презентація)
  10. Бердянська РДА — Електричка «ПРИАЗОВСЬКИЙ ЕКСПРЕС» (Презентація)

У результаті роботи над презентаціями сформувався запит на експертний супровід розробки проєкту, включаючи запит на дослідження, аналітику, ознайомлення з досвідом, експертизу, технічну розробку, сучасну візуалізацію. Тому наразі важливою є інституалізація проєктної діяльності у регіоні. Пріоритетним завданням Регіонального форуму також стало налагодження ефективної взаємодію в ключових питаннях залучення міжнародних програм та фінансування місцевої та регіональної відбудови зруйнованої інфраструктури, соціальних та адміністративних об’єктів.

Нагадаємо, навчальний курс Центру якості МС для службовців Запорізької області тривав 4 місяці. Навчання за програмою у змішаному форматі (офлайн/онлайн) пройшли понад 130 представників  органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Отримані знання сприятимуть стратегічному плануванні, розробці концепцій інтегрованого розвитку та комплексних планів просторового розвитку територій громад. 

Цей Форум став можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку(USAID). Зміст є відповідальністю КІМОНІКС ІНТЕРНЕШНЛ та Центр якості місцевого самоврядування, і не обов'язково відображає точку зору USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

► Більше фото - в галереї

Останні новини

Всі новини